Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η άρνηση της Βουλγαρίας στα ρωσικά αεροσκάφη «μας έβγαλε από την δύσκολη θέση»


O εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η βουλγαρική πλευρά «αμφισβητεί» ευθέως το  «περιεχόμενο» των ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή λόγo  για πλήρη  άρνηση χορήγησης αδείας  στην  ρωσική πλευρά , αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.

Ενώ από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κ.Κούτρας δήλωσε για το ίδιο ζήτημα , «Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες».

Η απάντηση του Έλληνα αξιωματούχου αφορούσε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων  Reuters ανέφερε, επικαλούμενο πηγή στην κυβέρνηση της Ελλάδας, ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται πλέον στον εναέριο χώρο της Ελλάδος  , διότι αποφάσισε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Συρία από το εναέριο χώρο του Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας από την άλλη πλευρά , επιβεβαιώνει ότι «κλείνει» τον βουλγαρικό αεροδριάδρομο για τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη προς στη Συρία, για το χρονικό διάστημα από 1 έως 24 Σεπτεμβρίου  2015»,καταλήγει η ανακοίνωση .

Το αίτημα της  Ρωσίας να της χορηγηθεί  άδεια για να πετάξουν αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια από τον  εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και της Ελλάδος  προκάλεσε την έντονη  αντίθεση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti και διπλωματική πηγή στην Αθήνα, η πρεσβεία των ΗΠΑ το Σάββατο απαίτησε να ακυρωθεί η άδεια να πετάξουν  ρωσικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ελλάδος.

Η  ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr, θεωρεί ότι η Μόσχα προφανώς γνώριζε το τι ακριβώς θα διαδραματίζονταν σε περίπτωση που προσπαθούσε να « στείλει» αεροσκάφη της προς την Συρία, από Βουλγαρία και Ελλάδα.

Απλά ήθελε να τεστάρει  αντιδράσεις και « συμπεριφορές». Όσο για την Ελλάδα η άρνηση της Βουλγαρίας, να δώσει άδεια «μας έβγαλε από την δύσκολη θέση να αρνηθούμε και επίσημα».

Από ότι φαίνεται όμως η Συρία θα μας « απασχολήσει» αρκετά το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε υπάρχουν και τα πολεμικά πλοία που χωράνε περισσότερη  ανθρωπιστική βοήθεια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου