Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Όλη η αλήθεια για τα πετρέλαια στο Αιγαίο και το ρόλο των ΗΠΑ


Η ξαφνική συμπάθεια και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλα έχουν το τίμημά τους και το θέμα που καίει την υπερδύναμη δεν είναι άλλο από το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Τα σχέδια των πολυεθνικών, των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της οικογένειας Κλίντον για τα πετρέλαια της Ελλάδας μπήκαν σε εφαρμογή ουσιαστικά το 2011.

Ήταν τότε που η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου για να ασκήσει πιέσεις για την ενέργεια.

Η ελληνική κυβέρνηση τότε - μετά από υποδείξεις των Αμερικανών - δημιούργησε μια νέα κυβερνητική υπηρεσία, για τη διαχείριση των προσφορών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις έρευνες και τις προσφορές γεωτρήσεων.

Κατά περίεργο τρόπο, μέχρι το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε ότι δεν υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα. Όταν όμως η χώρα μπήκε σε καθεστώς μνημονίου και έχασε την εθνική της κυριαρχία, ως εκ θαύματος ο Παπανδρέου βρήκε πετρέλαια!

Τότε μάλιστα ανακοινώθηκε η δημιουργία κρατικού φορέα ερευνών για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη να έρχεται σε πλήρη αντίθεση (τουλάχιστον δημοσίως με τον τότε πανίσχυρο Γ. Παπανδρέου) και τη στιγμή που καταργούντο δεκάδες φορείς του δημοσίου, όπως το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) να ανακοινώνει τη δημιουργία φορέα για να κάνει, τι; Αυτό που λοιδορούσαν δημόσια οι Γ. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλος: Να δώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Από εκείνη την περίοδο οι αμερικανικές εταιρείες που εκπροσωπούταν από Έλληνες, άρχισαν την υπερδραστηριότητά τους η οποία ήταν απόλυτα ελεγχόμενη από αμερικάνικα fund.

Μέχρι τότε όποιος μιλούσε για πετρέλαια στην Ελλάδα ήταν «γραφικός».

Σήμερα άλλωστε η παρουσία συγκεκριμένων Ελλήνων στα αμερικανικά ιδρύματα όπως σε αυτό του Κλίντον που πρόσφατα φιλοξένησε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει τη συνεργασία στη διεκδίκηση του ελληνικού πλούτου.

Είναι άραγε τυχαία η παρουσία των αδερφών Παπανδρέου στην εκδήλωση του Κλίντον;

Τα διπλωματικά όπλα της Αμερικής είναι συγκεκριμένα:

-Η Τουρκία έχει ήδη απειλήσει ανοικτά την Ελλάδα να μη συνεχίσει τις έρευνες στο Αιγαίο. Οπότε η Ελλάδα χρειάστηκε στήριξη κάτι το οποίο θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να παράσχουν.

Μάλιστα ο άνθρωπος του Μπιλ Κλίντον, ο Richard Morningstar (ειδικός απεσταλμένος το 2012 της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για «θέματα ενέργειας στην Ευρασία») είχε κάνει τις προτάσεις του εμφανέστατα για να κερδίσουν οι ΗΠΑ από αυτήν τη διπλωματική τρομοκρατία:

-Θα λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά τα έσοδα θα τα μοίραζαν ως εξής: 20% στην Ελλάδα , 20% στην Τουρκία και στην Noble Energy του Χιούστον (NBL) να πάει το 60%.

Ο Richard Morningstar θεωρείται από τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον και εκ των πρωτεργατών των πιέσεων προς την Αθήνα να εγκαταλείψει την γραμμή προσέγγισης με τη Μόσχα, ενώ υπονόμευσε συστηματικά την κατασκευή του Ρωσικού αγωγού στην Ευρώπη.

Με το γεωπολιτικό αυτό τέχνασμα οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποκτήσουν επιρροή στο Αιγαίο, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και να επηρεάζουν Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ.

Και βέβαια το παιχνίδι εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν έξω από το Ισραήλ και την Κύπρο ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ο Μπιλ Κλίντον θεωρεί βασικό μεσάζοντα για τις ανακαλύψεις αυτές την εταιρεία Noble Energy, αλλά και την προωθεί ως τοποτηρητή και διαιτητή έχοντας δώσει «αρμοδιότητες» σε Έλληνες για να διεκδικούν μερίδιο του λέοντος για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Άλλωστε ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι ως τώρα έχει εισχωρήσει βαθιά στις διεκδικήσεις αυτές για λογαριασμό του ίδιου και του πεθερού του και θεωρείται άνθρωπος – κλειδί για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ως fund manager κατάφερε σε σημαντικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της επιχειρηματικής και τραπεζικής αγοράς να «κλείσει» τις συνεννοήσεις του από το 2010 για τη δραστηριότητα του πεθερού του Μπιλ Κλίντον.

Θυμίζουμε ότι και επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συναντηθεί και με τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη καθώς και με το διευθύνοντα σύμβουλο και CEO της τράπεζας Πειραιώς Σταύρο Λεκάκο. Αρχικά το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε σε αγορές μετοχών εισηγμένων, στις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην αξιοποίηση δικτύων και υποδομών στις μεταφορές και τον τουρισμό. Αργότερα όμως κινήθηκε στην επενδυτική πολιτική όσον αφορά στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο για λογαριασμό της επενδυτικής του εταιρείας και για τα συμφέροντα του «φιλέλληνα» πεθερού του.

Σήμερα ως χαρισματικός fund manager και τη στιγμή που οι Έλληνες ψάχνουν τρόπους να πολεμήσουν την κρίση, συνεχίζει να προσθέτει επενδυτική δύναμη μέσω της Eaglevale partners που έχει την έδρα της στην αμερικανική μητρόπολη του χρήματος και των κεφαλαίων.

Από το 2010 ως σήμερα ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον εργάζεται με τους συνεργάτες του σκληρά για να μπορέσει να αξιοποιήσει την δυναμική των σχέσεών του με Έλληνες που τους εκπροσωπούν στη διεκδίκηση εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων. Οι δύο βασικοί του συνεργάτες με τους οποίους έχτισαν την Eaglevale partners είναι δημιουργήματα της Goldman Sachs και μαζί τους κυνηγά επενδυτικές ευκαιρίες στον κόσμο έχοντας την Ελλάδα ως πρώτη επιλογή για τον ορυκτό της πλούτο.

Ακολουθούν τη σύμβαση “cooper” της οποίας τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται κατανοητά όταν ο Κλίντον επισκέφθηκε τη χώρα μας το 1999 ως επικεφαλής με ομάδα επιχειρηματιών εξ Αμερικής με διάθεση και πρόθεση όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος τότε να επενδυθούν 100 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα αποκρατικοποιήσεων. Στόχος τους ήταν να σώσουν την Ελλάδα παίρνοντας φιλέτα, κοψοχρονιάς από την ελληνική περιουσία.



Οι Έλληνες πολιτικοί ξέρουν καλά τη σύμβαση COOPER
Όλοι οι πολιτικοί γνώριζαν για συμβάσεις ανάλογες της «Cooper», που έχουν υπογραφεί κατά καιρούς και από σύγχρονους πολιτικούς της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδος, όπως ο τέως πρωθυπουργός, κ. Γ. Α. Παπανδρέου, δια του μνημονίου, το 2010, επικαλούμενοι άπαντες την σωτηρία της χώρας.

Η τεχνικά κατασκευασμένη, χρεοκοπία της Ελλάδας, ως σχέδιο, το οποίο συγχρόνως περιελάμβανε την είσοδο μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών στη χώρα, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της, την πολιτισμική αλλοίωση ηθών και εθίμων, την αλλοίωση της θρησκευτικής κουλτούρας των Ελλήνων, και γενικά τη διάλυση της Εθνικής συνείδησής του, ανετέθη η υλοποίησή του, σε έλληνες πολιτικούς.

Ο στόχος ήταν και είναι, η διαχείριση του πλούτου, η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής της θέσης, η μεταφορά και η αξιοποίηση του πλούτου της εις όφελος των αποικιοκρατών, η πλήρης και στυγνή εκμετάλλευσή της.

Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ κάνουν πάλι αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή και στο ελληνικό πρόβλημα και παρεμβαίνουν στο θέμα της χρεοκοπίας της Ελλάδας στηρίζοντας τη χώρα μπροστά στο θεριό που λέγεται Γερμανία.

Στο ζήτημα των πετρελαίων οι Αμερικανοί δεν θέλουν στα πόδια τους ούτε τις γερμανικές εταιρείες, ούτε τις γαλλικές, ούτε τις βρετανικές.

Η μάχη θα είναι αδυσώπητη μεταξύ Noble, Shell και Total.

Άλλωστε οι απόψεις του state department για την κρίση στην Ελλάδα είναι γνωστές. Δεν πιστεύουν ότι με μια βαριά φορολογία η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί.

Με «όχημα» τη δήθεν προστασία από τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων και την επεκτατική πολιτική των Τούρκων οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κρατούν την Ελλάδα σε μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία.

Έχουν τον απόλυτο έλεγχο διπλωματικά αλλά και κάτω από το τραπέζι στο θέμα των υδρογονανθράκων. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν εμπόδια στις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας απομακρύνοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την… αγκαλιά του Πούτιν, αμέσως μετά το οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ έγιναν έξαλλοι με τη συμφωνία Λαφαζάνη για τον αγωγό.

Για την ιστορία της υπόθεσης, οι Αμερικανοί από το 1960 έχουν στα χέρια τους ενεργειακούς χάρτες για την περιοχή του Αιγαίου και δεν θα ήθελαν με τίποτα μια… μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί μόνη της τα κοιτάσματα πετρελαίου. Έδωσαν τους χάρτες στους Τούρκους οι οποίοι τους παρουσίασαν ως δικούς τους, διεκδικώντας ερείσματα ή αποτρέποντας οποιαδήποτε ελληνική προσπάθεια για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου επέδειξαν μάλλον ηθελημένη άγνοια, στα περί των ενεργειακών θεμάτων και των συμφερότερων για τη χώρα λύσεων παρόλο που σε αποθέματα είμαστε στο επίπεδο του Ιράν.

Αυτό άλλωστε σήμαινε η σύμβαση «Cooper» και όλες οι ανάλογες συμβάσεις για την Ελλάδα. Σήμαινε υπερβολική χρέωση της χώρας με δάνεια από την ημέρα συστάσεως του Ελληνικού κράτους την οποία χειρίζεται αυτήν τη στιγμή πολύ καλά μια ομάδα ισχυρών.

Το Newsbomb.gr ανοίγει το φάκελο με τους υδρογονάνθρακες και θα επιστρέψουμε με πολλά στοιχεία για τα «γεράκια» που έχουν βάλει στο… μάτι την ενέργεια.

Η σύμβαση “Cooper”, οι αντίστοιχες συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, τα μεσοπρόθεσμα, τα μνημόνια, οι εσπευσμένες αποκρατικοποιήσεις, δηλώνουν ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το ζυγό του κατακτητή που δεν είναι καινούριος σε εμάς…




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου