Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Telegraph: Η Ελλάδα απέρριψε το «σωσίβιο» για να αποδεχθεί τελικά ένα «αμόνι» στο κεφάλι


Δείτε τη γελοιογραφία που συνοδεύει το σημερινό άρθρο του Ambrose Evans Pritchard στη βρετανική εφημερίδα


Ως «ένα από τα πιο παράξενα πολιτικά επεισόδια της σύγχρονης εποχής» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της Telegraph, Ambrose Evans Pritchard, την τελική αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των μέτρων λιτότητας που είχαν απορριφθεί συντριπτικά στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Μάλιστα, μία γελοιογραφία που συνοδεύει το σημερινό του άρθρο στην βρετανική εφημερίδα αναδεικνύει τον παραλογισμό της στάσης της ελληνικής πλευράς στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις:


Ο Τσίπρας εμφανίζεται να απορρίπτει τη βοήθεια που του προσφέρεται με διάφορους συμβατικούς τρόπους ενώ βρίσκεται στη θάλασσα περιτριγυρισμένος από καρχαρίες. Στην τελευταία εικόνα ωστόσο, φαίνεται να αποδέχεται τελικά με ενθουσιασμό μία λύση που θα τον χτυπήσει κατακέφαλα σαν «αμόνι».




«Η παράδοση της κυβέρνησης επικυρώθηκε από την ελληνική βουλή με 251 ψήφους έναντι 32, ενώ στις οκτώ αποχές περιλαμβάνονταν και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει στο άρθρο του ο Pritchard, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ήδη σκορπίσει «ευφορία» στις αγορές.

Τραπεζική πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων αποκάλυψε στον αρθρογράφο ότι πλέον υπάρχει 90% πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας, χάρη σε παρασκηνιακές παρεμβάσεις μία ομάδας από το γαλλικό υπουργείο οικονομικών αλλά και στην επιθετική διπλωματία από την Ουάσινγκτον.

«Ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε υποκραταστήματα των τραπεζών που θα παρέχουν κανονικές υπηρεσίες από την επόμενη εβδομάδα. Τα capital controls θα παραμείνουν για κάποιο καιρό σε ισχύ, αλλά όχι για τόσο μεγάλο διάστημα όσο εφαρμόζονταν στην Κύπρο», ανάφερε η πηγή του δημοσιογράφου. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο τραπεζίτης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, παρά τη ρευστότητα της κατάστασης, δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί σημαντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου