Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ψεκάστε, παρελάστε, τελειώσατε


Η στρατιωτική παρέλαση της Κίνας για τον εορτασμό της επετείου για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, φαινόμενο σπάνιο στην Κίνα με αποτέλεσμα τα σενάρια περί ψεκασμών να δίνουν και να παίρνουν


Την Πέμπτη της 3ης Σεπτεμβρίου, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, η ελίτ των στρατιωτικών δυνάμεων της Κίνας ολοκλήρωσε την παρέλαση της, γιορτάζοντας την Ημέρα της Νίκης, η οποία σηματοδοτεί για την Κίνα το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες δεν ήταν εντυπωσιασμένοι τόσο με την παρέλαση, όσο με το γεγονός ότι ο ουρανός ήταν καθαρός. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας στην Κίνα είναι ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και σύμφωνα με έρευνες είναι αιτία για δεκάδες χιλιάδες θανάτους στις μεγαλουπόλεις.

Η απορία των πολιτών μεγάλωσε, όταν λίγες ώρες μετά το τέλος της παρέλασης, ο ουρανός ξαναπήρε το μαυρογκρίζο χρώμα, στο οποίο ήταν συνηθισμένοι. Ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων επιβεβαίωσε τη σημαντική μεταβολή των δεικτών πριν και μετά την παρέλαση.

Τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν με καυστικά μηνύματα, όπως “ο Θεός ευλόγησε την παρέλαση” και “Να καθιερωθούν περισσότερες παρελάσεις για να αναπνέουμε καθαρό αέρα”. Από το μωσαϊκό δεν έλειψαν υποθέσεις για αεροψεκασμούς που άλλαξαν για σύντομο χρονικό διάστημα τη σύνθεση του ατμοσφαιρικού αέρα, ενδεχόμενο που δεν απέρριψαν εντελώς Κινέζοι επιστήμονες.

Η πιο διαδεδομένη υπόθεση είναι ότι η καθαρότητα της ατμόσφαιρας, οφείλονταν στην εντολή που έδωσε η κυβέρνηση της Κίνας να σταματήσει ή να περιοριστεί η λειτουργία 10.000 εργοστασίων και σταθμών παραγωγής ενέργειας λίγες μέρες πριν την παρέλαση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το όριο για μικροσωματίδια στον αέρα που αναπνέουμε είναι 25 για διάστημα μέχρι ένα 24ωρο. Στις μεγαλουπόλεις της Κίνας, η συγκεκριμένη μέτρηση δίνει νούμερα πάνω από 70 για δεκάδες μέρες ανά έτος.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου