Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

CIA: Η Ινδία ήθελε να καταστρέψει τα πακιστανικά πυρηνικά!


Την εκτέλεση επιδρομών κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Πακιστάν είχε σκεφτεί να διατάξει η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, το 1981, ώστε να εμποδίσει τη γειτονική της χώρα να αποκτήσει πυρηνικά, όπλα (σ.σ. Εάν είχε προχωρήσει θα ήταν η δεύτερη επιχείρηση του τύπου, αφού την ίδια χρονιά καταστράφηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σαντάμ στο Ιράκ (πυρηνικός αντιδραστήρας Osiraq).

Αυτό αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της CIA που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η κίνηση αυτή τέθηκε υπό σκέψη, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να παραδώσουν τα πρώτα μαχητικά F-16 στο Πακιστάν, αναφέρει ο έγγραφο, με τίτλο, «Οι αντιδράσεις της Ινδίας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν» και φέρει ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 1981.

Το 12 σελίδων έγγραφο αποκαλύπτει πως η Ινδία ανησυχούσε ιδιαίτερα για τις πυρηνικές προόδους του Πακιστάν, θεωρώντας, μάλιστα, πως βρισκόταν πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικού όπλου. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι Αμερικανοί είχαν τις ίδιες υποψίες.

«Στην ακραία περίπτωση που, οι ινδικές ανησυχίες ενταθούν κατά τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, πιστεύουμε πως οι συνθήκες θα ωριμάσουν, ώστε η πρωθυπουργός Γκάντι να διατάξει μια στρατιωτική επίθεση κατά του Πακιστάν, περισσότερο ως πρόφαση, για να είναι σε θέση να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Πακιστάν», αναφέρει το έγγραφο.

«Η Γκάντι, πιθανότατα, δεν έχει καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση. Στην ακραία περίπτωση που οι ινδικές ανησυχίες για τις παραδόσεις μαχητικών F-16 στο Πακιστάν ενταθούν, πριν τον κατάλληλο χρόνο εκτέλεσης της στρατιωτικής λύσης, οι συνθήκες θα είναι ώριμες για την Ινδή πρωθυπουργό να διατάξει την εκτέλεση του σχεδίου», τονίζεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Γκάντι, προφανώς, αντιδρούσε στις πληροφορίες ότι το Πακιστάν βρισκόταν σε προωθημένο στάδιο παραγωγής πλουτωνίου και ουρανίου, υψηλού εμπλουτισμού, για χρήση σε πυρηνικά όπλα. Γι’ αυτό η Γκάντι ενέκρινε τότε, τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση ινδικής πυρηνικής δοκιμής.

Τον Φεβρουάριο του 1981 άρχισαν οι εκσκαφές στην έρημο Ταρ, για την πραγματοποίηση υπόγειας πυρηνικής δοκιμής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει το έγγραφο της CIA. Τον Μάιο, οι προετοιμασίες είχαν ολοκληρωθεί για τη δοκιμή, ισχύος 40 κιλοτόνων της Ινδίας. Σύμφωνα με τη CIA, η Ινδία πραγματοποίησε τη δοκιμή, περίπου μια εβδομάδα μετά την υποτιθέμενη πακιστανική δοκιμή.

Σταδιακά, η ινδική κυβέρνηση υπολόγισε πως η πακιστανική πυρηνική δοκιμή δεν αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας και πως η βλάβη στην εικόνα της χώρας, από τυχόν προληπτικό πλήγμα κατά του Πακιστάν, θα ήταν πολύ σημαντική, οπότε η ηγεσία της αποφάσισε να μην υλοποιήσει τα σχέδια επίθεσης.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δυο χώρες πυρηνικοποιήθηκαν ανοικτά το 1998, όταν η Ινδία αυτή τη φορά προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, για να ακολουθήσει με απόσταση δύο εβδομάδων το Πακιστάν, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων προς αμφοτέρους από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου