Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η Τουρκία ενισχύει εντυπωσιακά τις δυνάμεις της στο Αιγαίο


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Με βασικό πρόσχημα το προσφυγικό πρόβλημα η Τουρκία προχωρεί σε μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων της ακτοφυλακής της και όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το έγκυρο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, η Τουρκία ένεκα της κρίσης που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με το προσφυγικό πρόβλημα, αποφάσισε σε πρώτο βήμα να αυξήσει εντυπωσιακά τις δυνάμεις της ακτοφυλακής της στο Αιγαίο από 5 χιλιάδες 700 άντρες σε 17 χιλιάδες, δηλαδή τριπλασιασμό των δυνάμεων της που δρουν στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.

Παράλληλα με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης της τουρκικής Ακτοφυλακής, εκτός από τα πλοία της ακτοφυλακής θα περιπολούν και ειδικά ελικόπτερα που θα ενσωματωθούν στην δύναμη της ακτοφυλακής καθώς και ειδικοί ταχύπλοοι άκατοι που θα περιπολούν στον θαλάσσιο χώρο.

Εκτός από αυτά όπως ανακοινώθηκε, η Τουρκία προχωρεί στην δημιουργία «ειδικών» σταθμών χωροφυλακής, σε πολλά σημεία των ακτών του Αιγαίου με πρώτους σταθμούς στις πόλεις Çeşme, απέναντι από την Χίο, Dikili απέναντι από την Λέσβο, και Küçükkuyu.

Με τις κινήσεις αυτές όπως αναφέρεται, η Τουρκία επιδιώκει να δείξει την αποφασιστικότητα της να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα σε μια περιοχή που έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξ’ αιτίας του προσφυγικού ρεύματος, ενώ όλο και περισσότεροι παράγοντες έχουν αναμιχτεί τελευταία όπως ΝΑΤΟ και Ρωσία περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Να μην ξεχνάμε και την περίφημη Στρατιά του Αιγαίου.

Να δούμε εμείς τι θα κάνουμε με αυτό το χάος και με την ολοένα και μεγαλύτερη τουρκική παρουσία σε ένα χώρο που έχει «μεταλλαχτεί» σε εξόχως καυτή ζώνη.




ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου