Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ο Οτσαλάν είναι νεκρός;


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Μεγάλη ταραχή δημιούργησε στην τουρκική βουλή η επερώτηση της βουλευτίνας κουρδικής καταγωγής της περιοχής του Bitlis, Mizgin İrgal, για το αν είναι ζωντανός ή όχι ο Κούρδος ηγέτης, Αμπτνουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται από το 1999 στις φυλακές της νήσου Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Η βουλευτίνα του φιλοτουρδικού κόμματος HDP, αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της τουρκικής κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην νοτιοανατολική Τουρκία που θυμίζουν συριακό εμφύλιο πόλεμο, πέταξε την ερώτηση-βόμβα για τον αν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι νεκρός και οι τουρκικές ταραχές το κρύβουν από φόβο μην προκληθεί χάος από την είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης απεβίωσε.

Η Mizgin İrgal έκανε αυτή την ερώτηση «βόμβα» γιατί όπως ανέφερε, εδώ και πολύ καιρό κανείς δεν μπορεί να επισκεφτεί τον Οτσαλάν στο Ιμραλί ούτε δικηγόρος ούτε και κανένας συγγενής του δεν μπόρεσε να το επισκεφτεί.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με την Κούρδισα βουλευτίνα προκαλεί εύλογες υπόνοιες ότι ο Κούρδος ηγέτης δεν ζει και αυτό κρύβεται σκόπιμα από την τουρκική κυβέρνηση.

Το νησί Ιμραλί, όπως υποστήριξε η Mizgin İrgal δεν είναι απρόσιτη περιοχή και αν δεν μπορεί να πάει εκεί πλοίο μπορεί να πάει ελικόπτερο, αλλά κάθε φορά οι αρχές αναφέρουν κάποιο πρόσχημα για να εμποδίσουν την μετάβαση εκεί είτε των δικηγόρων του Κούρδου ηγέτη, είτε των συγγενών του.

Εδώ και πολύ καιρό κανείς δεν μπορεί να δει τον Οτσαλάν και αυτό δημιουργεί άμεσες υπόνοιες ότι ή είναι σοβαρά άρρωστος-ετοιμοθάνατος, ή ακόμα χειρότερα έχει πεθάνει. Η απομόνωση του υποστήριξε η Κούρδισα βουλευτίνα έχει καταδικαστεί από διεθνές δικαστήριο και θα πρέπει πάραυτα να επιτραπεί η μετάβαση στο νησί για να εξακριβωθεί η κατάσταση του.

Πάντως η ομιλία της Mizgin İrgal για τον Οτσαλάν έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση και μάλιστα σε μια περίοδο που αρκεί μια σπίθα για να τινάξει όλη την Τουρκία στον αέρα με το καυτό αυτό ζήτημα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.




ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου