Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Financial Times: «Κούρεμα» πάνω από 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ


Εάν η Ελλάδα δεν μπει αμέσως σε νέο πρόγραμμα
 

Το κεφάλαιο εγγύησης καταθέσεων φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να καλύψει την κατάρρευση μιας τράπεζας - Υπάρχει πιθανότητα το κούρεμα του 30% να «βαπτιστεί» φόρος - Ποιο το καλό και ποιο το κακό σενάριο


Σχέδια έκτακτης ανάγκης επεξεργάζονται οι εποπτικές αρχές υπό τους φόβους της οικονομικής κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι σε νέο δημοσίευμά τους για την χώρα μας αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που εξετάζεται αφορά σε «κούρεμα» πάνω από 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Επικαλούμενοι τραπεζίτες και ανθρώπους με γνώση του θέματος οι FT τονίζουν ότι το σχέδιο περί «κουρέματος» πάνω από 30% είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί στις καταθέσεις σε τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα είναι μέρος του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Το "κούρεμα" στις καταθέσεις θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, όταν η χώρα βρεθεί ξανά με πρόγραμμα διάσωσης», είπε στην εφημερίδα μια τραπεζική πηγή.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι τράπεζες της Ελλάδας είναι κλειστές από τη Δευτέρα, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να ανατρέψουν μια μαζική φυγή καταθέσεων.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη, που επικαλούνται οι Financial Times, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές της.

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί ζήτημα, προς το παρόν, αλλά είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα», λέει ο ίδιος τραπεζίτης.

Οι FT υπογραμμίζουν πως oι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, όντας ευθυγραμμισμένες με τις τραπεζικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το κεφάλαιο εγγύησης καταθέσεων της χώρας ανέρχεται μόλις σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τη ζήτηση, σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

Με ελάχιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να έχουν απομείνει στις τράπεζες έπειτα από έξι μήνες εκροής κεφαλαίων, αναλυτές επισημαίνουν ότι «μοιάζει φυσιολογικό για τις τράπεζες να σκέφτονται να επιβάλουν ένα κούρεμα στους μικρούς καταθέτες, ως μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ένας φόρος εφάπαξ».

Ωστόσο, σε μεταμεσονύκτια παρέμβασή της στον Σκάι, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη, μίλησε για ανυπόστατο σενάριο και διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times. «Τέτοια δημοσιεύματα είναι εκ του πονηρού» σχολίασε η Λούκα Κατσέλη.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι εάν δεν λυθεί άμεσα το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης (ELA), οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν προβλήματα από τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «προβοκάτσια» και ζητά από τους Financial Times να το ανακαλέσουν.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής: Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου