Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Καρκινογόνο το ζιζανιοκτόνο Round Up της Monsanto


Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (EPA) επιθυμεί να επισημάνει το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρίας Monsanto, ως «επικίνδυνο για πρόκληση καρκίνου».

Το γραφείο αξιολόγησης της επικινδυνότητας για το περιβάλλον και την υγεία σκοπεύει να επισημάνει τέσσερις χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου και του βασικού συστατικού του γνωστού ζιζανιοκτόνου Round Up, της χημικής ουσίας glyphosate ως καρκινογόνες.

Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Monsanto για τα στοιχεία αυτά, τα χαρακτήρισε ως «ατυχή θόρυβο» και «αντιπερισπασμό και όχι πραγματικότητα».

Κατά την εταιρεία, το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto. Μόνο το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού «κολοσσού», με τζίρο κατά σχεδόν 1 δισ. δολάρια μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.

Το Roundup είναι το πλέον ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Στις μέρες μας, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν, ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί. Το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμη και μέσα στο σώμα μας.
Σε μια πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Προστασίας των Τροφίμων, η εκτεταμένη χρήση του Roundup συνδέθηκε με τη δραστική μείωση κατά 90% του πληθυσμού της πεταλούδας-μονάρχη στις ΗΠΑ.

Τα νέα σχετικά με την απόφαση της EPA έγιναν δεκτά με χαρά από τους ακτιβιστές περιβαλλοντολόγους.

«Η Καλιφόρνια κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του ανθρώπου και της άγριας ζωής από αυτό το τοξικό εντομοκτόνο», δήλωσε ο δρ. Νέιθαν Ντόνλεϊ, επιστήμονας στο Κέντρο Βιοποικιλότητας των ΗΠΑ. «Περισσότερα από 250 εκατ. λίβρες της χημικής ουσίας glyphosate χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και η επιστήμη έχει πλέον τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι η ουσία αυτή συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για αναρίθμητα είδη αγρίων ζώων».

Εκτός της glyphosate, άλλες τρεις ουσίες, το παραθείο, το μαλάθιο και η χημική ένωση tetrachlorvinphos, κατατάχθηκαν μαζί με το ζιζανιοκτόνο της Monsanto στη λίστα των προϊόντων που έχουν καρκινογενείς συνέπειες.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου