Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Le nouvel observateur: "Το μεγάλο παιχνίδι Ρωσίας και Δύσης στα Βαλκάνια"


"Μετά τη δεκαετία του ’90 τρεις χώρες αντιμετωπίζουν έναν μυστικό πόλεμο στα Βαλκάνια- η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Ελλάδα- μεταξύ της πολιτικής κυριαρχίας της Ρωσίας από την μία πλευρά,  των Αμερικανών και Ευρωπαίων από την άλλη" αναφέρει σε άρθρο του ο Jean-Baptiste Naudet, που δημοσιεύεται στο γαλλικό εβδομαδιαίο έντυπο le nouvel observateur.

"Το στοίχημα είναι στο παιχνίδι των συμβάσεων για τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή, που έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, αφού τα Βαλκάνια αποτελούν διάδρομο μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολής. Η Μόσχα παίζει το παιχνίδι των ιστορικών δεσμών στην περιοχή, των αδελφών λαών και των Ορθόδοξων λαών με προσφορές παροχών από τους τεράστιους φυσικούς της πόρους και τη διείσδυση των μυστικών υπηρεσιών της. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί διαθέτουν, επίσης, μια τεράστια στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μέσα από το ΝΑΤΟ.

Μετά από 25 χρόνια της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, η αντιπαλότητα αυτή συνεχίζεται» γράφει το άρθρο και συνεχίζει αναφερόμενο αναλυτικά στις 3 αυτές χώρες.



Η Βουλγαρία

" Η Βουλγαρία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της. Η Ρωσία έχει μεγάλη παρουσία και σε άλλους τομείς της βουλγαρικής οικονομίας, στον τουρισμό και στο Real Estate καθώς και στην απορρόφηση της γεωργικής της παραγωγής. Σύμφωνα με τον πρώην συνταγματάρχη της KGB, Όλεγκ Γκορντίεφσκι, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στη Βουλγαρία τουλάχιστον 120 αξιωματικούς, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τη χώρα αυτή.  Καλά πληροφορημένη πηγή σημειώνει ότι, η Μόσχα διαθέτει ετησίως για προπαγάνδα στη Βουλγαρία περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.  Η εθνική εορτή της Βουλγαρίας, είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της, από την Οθωμανική αυτοκρατορία κάτι που έκανε η Ρωσία, το 1878.

Ωστόσο μετά την ανεξαρτησία τους οι Βούλγαροι, προσπαθούν αδιάκοπα να απελευθερωθούν από την αγκαλιά των ελευθερωτών τους.



Η Ελλάδα

"Λόγω της πίεσης των Ευρωπαίων πιστωτών, που απαιτούν νέα μέτρα λιτότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στράφηκε προς τη Μόσχα. Επισκέφθηκε τη Ρωσία δύο φορές σε διάστημα τριών μηνών.

Συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον πρόεδρο της χώρας που οι δυτικές χώρες επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις για τη στήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές της Ουκρανίας. Η Ρωσία πρότεινε για την Ελλάδα το εξής: μέσω του «Turkish Stream» αντικατέστησε τη Βουλγαρία, ώστε η Ελλάδα να γίνει το κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Αυτό το έργο ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο των χωρών της Δύσης», γράφει ο συντάκτης.

Πρώην αξιωματικός της αμερικανικής αντικατασκοπείας, John r. Schindler, σε ένα άρθρο του αναφέρει ότι στην Ελλάδα μετά το Ψυχρό Πόλεμο, πράκτορες της KGB δρουν χωρίς να τιμωρούνται και ότι Ρώσοι κατάσκοποι έχουν διεισδύσει στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα με τους ευρωπαίους δανειστές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία βλέπει ως Δούρειο Ίππο την Ελλάδα στην ΕΕ για να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Η Μόσχα μέσω της Ελλάδας θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί στη ρωσική επιθετικότητα», προειδοποίησε ο Zbigniew Brzezinski, πρώην σύμβουλος στο Λευκό Οίκο.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία βλέπει την Ελλάδα με καχυποψία και για να αποφευχθεί ένα άσχημο σενάριο ο Λευκός Οίκος πιέζει τους Ευρωπαίους να διευθετήσουν το χρέος της Ελλάδας" αναφέρει ο συντάκτης και κλείνει με τα Σκόπια.



Τα Σκόπια

"Τα Σκόπια, η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων γίνεται τακτικά πεδίο συγκρούσεων με την αλβανική μουσουλμανική μειονότητα. Πρόσφατη είναι η ιστορία της σύγκρουσης με Αλβανούς στο Κουμάνοβο, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 37. Μίλησαν οι αρχές για ‘συνωμοσία’, όπως συχνά καταφεύγουν στη δικαιολογία αυτή οι Βαλκάνιοι. Κατηγορήθηκαν οι δυτικές χώρες για πρόκληση εντάσεων μεταξύ των εθνοτήτων για την ανατροπή της κυβέρνησης. Για ποιο σκοπό; Το ζήτημα της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα διέλθει από τη χώρα.  Η εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, υποστηρίζει τα σχέδια της Μόσχας για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου στη χώρα, συνέχεια του αγωγού από την Ελλάδα. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες πιθανόν να σχετίζονται με τα γεγονότα του Κουμάνοβο, αλλά και με τις αποκαλύψεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης για παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, σημειώνει το δημοσίευμα.




Tο άρθρο υπογράφει ο Jean-Baptiste Naudet στο γαλλικό εβδομαδιαίο έντυπο le nouvel observateur και αναδημοσιεύεται στο Ρωσικό Τύπο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου