Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η καθιστική ζωή σκοτώνει - Η γυμναστική μόνο δεν φτάνει


Μία από τις αγαπημένες συνήθειες κάθε ανθρώπου, τον οδηγεί στο θάνατο. Είναι η καθιστική ζωή.

Ολος ο σύγχρονος κόσμος είναι δομημένος έτσι ώστε ο άνθρωπος να περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένος. Οταν οδηγεί, όταν δουλεύει στο γραφείο, όταν βλέπει τηλεόραση...

Ομως, μία νέα μελέτη δείχνει ότι αυτός ο τρόπος ζωής αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών ή άλλων προβλημάτων που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο, ακόμη κι αν ο άνθρωπος γυμνάζεται, όπως αναφέρει το CNN.

Ερευνητές από το Τορόντο κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας 47 μελέτες για την καθιστική συμπεριφορά. Οταν προσάρμοσαν τα δεδομένα τους ενσωματώνοντας πόσο γυμνάζεται κάποιος, διαπίστωσαν ότι οι ώρες που περνά ο άνθρωπος καθιστός κάθε ημέρα, ξεπερνούν και πάλι τα οφέλη από την άσκηση. Βέβαια, όσο περισσότερο γυμνάζεται κάποιος, τόσο μικρότερος είναι ο αντίκτυπος της καθιστικής ζωής.

Οι μελέτες έδειξαν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου, όπως και χρόνιων καταστάσεων όπως ο διαβήτης δεύτερου τύπου. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας θεωρείται ο τέταρτος μεγαλύτερος κίνδυνος που οδηγεί τους ανθρώπους στο θάνατο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αν κάποιος περνά καθιστός 8-12 ώρες την ημέρα, αυξάνεται κατά 90% η πιθανότητα να εμφανίσει διαβήτη.

Πώς λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό; Οι ερευνητές πρότειναν ως ένα πρώτο βασικό βήμα το να συνειδητοποιήσει κανείς πόσες ώρες κάθεται κάθε ημέρα. Ετσι, ο καθένας μπορεί να θέσει ένα στόχο να μειώσει αυτές τις ώρες, λίγο κάθε εβδομάδα.

Σε όσους κάθονται τις ώρες της δουλειάς, πρότειναν ένα γραφείο που επιτρέπει να εργάζονται όρθιοι ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, συστήνουν διαλείμματα κατά τα οποία ο καθένας πρέπει να σηκώνεται όρθιος ή να περπατά για 1-3 λεπτά, κάθε μισή ώρα.

Τέλος, για τους λάτρεις της τηλεόρασης, προτείνουν την ώρα των διαφημίσεων να σηκώνονται και να κινούνται για λίγο, μέχρι να ξαναρχίσει αυτό που παρακολουθούσαν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου